2009. június 4., csütörtök

Összegzés a tanfolyamról


Várakozással és érdeklődéssel kezdtem el a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár távoktatásos haladó internet tanfolyamát. A meghirdetett témakörök kíváncsisággal töltöttek el és vonzottak, mivel sejtettem, hogy nagyon sok új információt fogok kapni, ill. az eddig csak érintőlegesen és részben használt szolgáltatásokat sokkal alaposabban megismerhetem, és valóban „birtokba vehetem”.

Informatikus könyvtárosként nem volt ismeretlen számomra a Web 2.0 „szép új világa”, s az az irány, ami felé az internet halad, azonban a tanfolyamon részletesen áttekintett szolgáltatások és funkciók (Diigo közösségi linkmegosztó szolgáltatás, Google szolgáltatások) révén értettem meg igazán, milyen téren lehetnek hasznosak számomra is a „közösségi web” modern szolgáltatásai, amelyek láthatatlan „pókhálóként” fonják össze a benne részt vevő embereket (munkatársi vagy érdeklődési kör alapján szerveződő közösségeket), akik ezáltal egy nagy közösségi háló (social network) részeseivé válhatnak, és élvezhetik a tudásmegosztás, a projektmunka előnyeit.

Örülök annak, hogy most már birtokomba került az a tudás, melynek révén a „közösségi web” szolgáltatásait fel tudom használni (ill. integrálni tudom) a munkámban, s szeretném továbbadni ezt a tudást és szemléletet a könyvtárunkban tartott olvasói (használóképzési) tanfolyamokon is.

Hiszen miért ne lehetne hasznos bárki számára, ha a Diigo közösségi linkmegosztó szolgáltatással (vagy a hasonló Digg, del.icio.us szolgáltatással) teszi mások számára is hozzáférhetővé és „tovább építhetővé” az általa fontosnak tartott webhelyek elérhetőségét (URL címeit), amelyet egy folyamatosan aktualizált könyvjelzőtárként használhat, s elérhet bárhonnan, ha internetközelben van. Könyvtárosként pedig azért lesz hasznos számomra, mert a honlapunk megújításával összefüggésben ezen a platformon szeretném kialakítani a helyismereti linkgyűjteményt is.

Ugyanígy jobban be fogom építeni az életembe a Google szolgáltatások skáláját, s a tanfolyamunk résztvevőit is szeretném „megfertőzni” ezeknek a hasznos online szolgáltatásoknak a megismerésével.

Miért ne lehetne praktikus bárki számára a hétköznapi élet különböző szituációiban mindaz, amit a Google Dokumentumok kínál: otthoni irodai program nélkül, online készíthet el szöveges dokumentumokat (például egy beadványt, hivatalos levelet), egyszerű családi könyvelést (Google táblázatot a bevételekről, kiadásokról), az elfoglaltságait számon tartó elektronikus naptárt, szükség esetén kérdőívet, igényfelmérést, vagy akár prezentációt, amelyet hozzáférhetővé tehet ismerőseinek is szerkesztésre, továbbépítésre, együttes munkálkodásra. Biztos vagyok benne, hogy nagy élmény lesz a tanfolyamunk iránt érdeklődő középkorú és idősebb korosztály számára is, ha a fotóikat közzétehetik egy könnyen kezelhető, barátságos felületen (Google Picasaweb), és megoszthatják másokkal. Szerintem élvezni fogják a csoportmunkának azt a közegét, amelyet a Google Csoportok kínál. Ezt a szolgáltatást nemcsak levelezőlistaként fogom felhasználni a tanfolyam lebonyolítása során, hanem a közös projektek létrehozását támogató egyéb funcióit is (fájlok megosztása), annak ellenére, hogy a tanfolyamunk nem távoktatásos formában zajlik. Nem árt azonban, ha a résztvevők megismerik ezeket a lehetőségeket.

A Google RSS olvasó előnyei is nyilvánvalóvá váltak számomra, annak ellenére, hogy nem vagyok megszállott „internetfogyasztó”, s inkább zavar a bulvárhírek dömpingje, ami az internetről zúdul rám. Ugyanakkor örülök annak, hogy a Google Readerbe kedvem szerint válogathatom bele a csatornákat, ahonnan számomra fontos, releváns információkat várok. Ugyanígy hasznosnak tartom, hogy a tanfolyam ráirányította a figyelmemet a Hírlapom.hu RSS olvasóra is, amelybe eleve igényes hírforrások vannak beleintegrálva (s magunk is bővíthetjük ezek sorát).

Az iGoogle egyéni kezdőlap kialakításának lehetősége szintén kellemes meglepetésként hatott rám, s nem lesz rossz ezután egy olyan bejelentkező képernyővel találkozni a számítógépemen, ahol az általam használt internetes szolgáltatások egy kattintással könnyen elérhetők.

A blogozás és a blogírás ez idáig távol állt tőlem, azonban most megismertem ennek az „ízét” is, ill. a műfaj érdekességét, hasznosságát a gondolatok megosztásában. A tanultakat a könyvtárunk blogjának írásakor fogom igazán hasznosítani, mert szeretném azt is ellátni mindazokkal a funkciókkal, amelyeket a tanfolyamon megismertünk (modulok, Google dokumentumok integrálása, RSS csatorna, feed stb.)

Nagyon élveztem a csoportmunkát (a közös vizsgablog szerkesztését), s örülök annak, hogy ezáltal személyes kapcsolatba kerülhettem az addig ismeretlen csoporttársakkal. Ezzel a kis „team”-mel a gyakorlatban is érzékeltük, milyen érdekes dolog „virtuális” csatornán keresztül együtt dolgozni, közös produktumot létrehozni.

Első alkalommal vettem részt távoktatásban, s nagyon megtetszett ez a tanulási forma. Kiválóan tudtam hasznosítani az oktató videókat, hiszen lépésről lépésre segítették egy-egy témakör feldolgozását.

Köszönet Vincze Andreának, amiért létrehozta ezt a jól kimunkált tananyagot, amely képes arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a „közösségi web” eszközeire, lehetőségeire és azok egymásba integrálhatóságára, s ezzel új eszközöket adjon a részvevők kezébe, amelyeket szükség szerint tudnak alkalmazni a hétköznapi életükben. Külön is köszönöm Andrea felénk irányuló segítőkészségét és figyelmét. Jó lenne tovább folytatni, hiszen már itt van a „spájzban” a Web 3.0 (előnyeivel és veszélyeivel együtt). :-)

Az internet lehetséges fejlődési irányáról itt olvashatsz érdekes vitát:
http://www.crescendo.hu/2009/5/8/felho
http://www.crescendo.hu/2009/6/2/online-szemelyisegzavar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése