2009. május 12., kedd

Esti gondolatok a Google Dokumentumokról és a Google Csoportokról


Kedves Olvasóm!

Kicsit furcsa így megszólítani Téged a blogomon keresztül, de biztos vagyok benne, hogy létezel, hiszen néhányan állandó olvasóként tisztelnek meg érdeklődésükkel, mint ahogy én is ugyanilyen kiváncsisággal figyelem a gondolataik, hangulataik "leképeződését" ebben a szubjektív, de nagyon kellemes műfajban. Elnézést, amiért a mostani bejegyzésben kissé "szárazabb" témát pendítek meg, de kedves oktatóm, Andrea arra kért meg, hogy egy bejegyzést szenteljek a Google Dokumentumoknak. Ha még nem készítettél ilyen, ne habozz egy percig sem, mert nagyon egyszerű, ugyanakkor kiváló lehetőségeket rejt az online együttműködésre és együttmunkálkodásra, ami a web 2.0 alapfilozófiája, s ezáltal képes közel hozni egymáshoz a fizikailag távol levő embereket.

A Google szolgáltatásai közül tehát az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt kényelmi funkció a dokumentumok készítése, melyet az interneten keresztül, online módon végezhetünk. Előnye, hogy nem kell irodai programokkal rendelkeznünk a saját számítógépünkön (pl. Word, Excel, Power Point), s internet-hozzáférés esetén bárhonnan és bármikor elérhetjük. Az elkészült dokumentumunkat megoszthatjuk másokkal (google fiókkal rendelkezőkkel), vagy nyilvánossá tehetjük. Egy dokumentumot többen is szerkeszthetünk csoportmunkában, akár egyszerre is, így kiválóan alkalmas projektumunkához, s elősegíti az információmegosztást a csoport tagjaival.

A Google Dokumentumok lehetnek szöveges dokumentumok, táblázatok, bemutatók, űrlapok (ez utóbbival kérdőívet, tesztet készíthetünk).
A Google általános ismertetője magyarul a "Dokumentumok" szolgáltatásról: http://www.google.com/google-d-s/intl/hu/tour1.html

Ezek után biztosan felvetődik benned a kérdés, vajon mire használhatjuk a Google Csoportok szolgáltatást?

A Google Csoportok kiválóan alkalmas belső levelezőlista működtetésére a csoport tagjai között, ezáltal szintén elősegíti az online csoportmunkát és a tudásmegosztást. Ahhoz, hogy csoportot hozhassunk létre, illetve valamely csoport tagja lehessünnk, Google-fiókra van szükségünk.

Ahhoz, hogy Te is használni tudd a Google csoportok szolgáltatást, a következőket kell tenned: jelentkezz be a Google azonosítóddal a www. google.com webhelyen (mintha a postafiókotodba lépnél be), utána a felső menüsoron látni fogod a "Csoportok" menüpontot (lehetséges, hogy a "továbbiak" menüpont lenyitásával).

Itt lehet saját csoportot létrehozni vagy belépni abba a csoportba, amelybe meghívtak téged. A "Beszélgetések" menüponttal kezdeményezhetsz szöveges üzenetet, amely e-mail formájában jut el minden csoporttaghoz, valamint meg is őrződik a csoport webhelyén. A "Fájlok" menüponttal tölthetsz fel bármilyen fájlt (képet, szöveges dokumentumot, videót stb.) a közös webhelyre, ahol az megnézhető, elolvasható vagy letölthető lesz. Az "Oldalak" menüponttal weboldalakat lehet létrehozni (amelybe linkeket, képeket is beágyazhatunk).

Ha közös szerkesztésre szeretnél megosztani valamilyen dokumentumot, akkor a "Dokumentumok" menü használatával kell feltöltened (vagy magában a Dokumentumok menüben létrehoznod), majd pedig megosztani a többiekkel. (Vigyázat, kétféleképpen lehet megosztani: szerkesztésre vagy csak megtekintésre!)

Talán ennyi elég is kedvcsinálóként, kezdj hozzá és fedezd fel, miben lehetnek számodra is hasznosak a Google ezen szolgáltatásai!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése